Kambodjanska textilarbetare i kamp för mänskliga villkor

2:30 min

På fredag ska nationalförsamlingen i Kambodja ta ställning till ett lagförslag som kan göra fackligt arbete olagligt. Ett hårt slag för kampen för bättre löner och arbetsvillkor för landets 700 000 textilarbetare.

"Vi håller inte med, en hemsk lag, vi behöver den inte, den förstör vår frihet..."

En känd kambodjansk popsång fick ny text och spelades runt om i landet förra veckan när det hölls gatudemonstrationer mot en lag som kan innebära slutet för en stor del av den fackliga kampen.   .

– Det kommer inte kunna finnas några oberoende fackföreningar längre, säger Ath Thorn som är ordförande för ett av de större textilarbetarfacken. Bara sådana som är på regeringens och företagens sida. Och det kommer innebära lägre löner och sämre arbetsvillkor, fortsätter Ath Thorn.

Enligt förslaget måste alla fackförbund registreras, de måste ha minst 20 - 25 procent av alla anställda på en arbetsplats som medlemmar och de får inte ta ställning politiskt, alltså inte kritisera regeringen.

Kraven gäller också för ideella organisationer och en rad utländska bistånds- och människorättsorganisationer har uppvaktat nationalförsamlingen med krav på att lagförslaget omedelbart dras tillbaka, att det gör våld mot organisationsfriheten och bryter mot grundlagen.

Även representanter från FN och EU-parlamentet har kritiserat lagen. Men premiärminister Hun Sen har sagt att han förutsätter att den går igenom. Att regeringen driver förslaget har både politiska och ekonomiska orsaker tror Ath Thorn.

– Arbetsgivarna vill ha lagen, det gynnar affärerna om facken tystas. De vill också ha stabilitet efter upproren för ett och ett halvt år sedan då tiotusentals människor gick ut och demonstrerade - för bättre textilarbetarlöner och villkor.
Demonstrationer som slogs ner med våld och där sex arbetare sköts ihjäl av regeringsstyrkorna.