Dansk kollektivavtalsdom kan påverka Skavsta flygplats

1:42 min

Danska pilotfackets kamp för kollektivavtal med Ryanair får efter en dom i danska arbetsdomstolen konsekvenser även i Sverige.

Svenska facket Unionen har fått begäran om sympatiåtgärder med det danska facket och Svensk pilotförening tänker nu på nytt driva frågan om kollektivavtal med Ryanair även här.

Martin Lindgren, ordförande för Svensk pilotförening, säger att det nu kan vara läge för Sverige att få igenom kollektivavtal med Ryanair.

– Det lutar åt att Sverige har samma legala möjligheter att få ett kollektivavtal med Ryanair och därmed kan vi också varsla om konfliktåtgärder. Vi får då begära från våra förbund att stötta oss med sympatiåtgärder för att få plats ett kollektivavtal, säger Martin Lindgren.

Det är efter en dom i danska arbetsdomstolen som det danska pilotfacket gick ut med en begäran om sympatiåtgärder från facken i Sverige.

I domen framgår att de danska piloterna har rätt till kollektivavtal och att piloterna och kabinanställda har rätt att ta till stridsåtgärder om Ryanair fortsätter att vägra kollektivavtal.

Efter beslutet i danska arbetsdomstolen svarade Ryanair med att flytta det plan som var stationerat på Kastrup till Kaunas flygplats i Litauen.

Om de danska förhandlingarna inte inletts senast den 18 juli träder Unionens sympatiåtgärder eventuellt i kraft.

Framförallt är det Sturup och Landvetter som kan komma att påverkas, men Peter Hellberg, vice ordförande för Unionen, utesluter inte att även Skavsta flygplats i Nyköping finns med.

– Det kan finnas exempel där Ryanair beslutar sig för att dirigera om plan till Sverige och då blir det aktuellt att vi hjälper våra danska kollegor genom att ta ut sådana plan i sympatiåtgärd, säger Peter Hellberg.

Vilka andra exempel finns på stridsåtgärder?

–  Om konflikten utvidgas kan vi utveckla konflikter ytterligare mot Ryanair som bolag, säger Peter Hellberg.  

Företrädare för Ryanair vill inte ställa upp i någon bandad intervju men svarar i ett mejl att de inte lägger någon vikt vid fackförbundens krav.

Skavsta flygplats VD Peter Steinmetz väljer att inte kommentera i nuläget.