Sápmi

35 björnar får fällas i Norrbotten

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att 35 björnar får fällas under licensjakten till hösten i Norrbotten. Det är en kraftig minskning från ifjol. 

Ifjol fick det fällas 67 björnar i Norrbotten och minskningen i år beror på att björnstammen enligt Länsstyrelsen fortsätter minska. Minskningen är på hälften så många som ifjol. Enligt Länsstyrelsen säger landshövdingen så här.

– Trots att vi reducerade kvoten redan förra året fortsätter björnstammen att minska och vi har nu beslutat att sänka kvoten ytterligare. Fokus på jakten är att fortsätta minska problematiken för rennäringen och vi har därför infört en ny zonindelning från och med i år, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

I år delar man in Norrbotten i tre zoner där man jagar. Jokkmokk, kusten och övriga inlandet. Tanken är att man ska fälla mest björn i de områden där björnen är ett problem för rennäringen. I Jokkmokk får 15 björnar fällas, övriga inlandet 17 björnar och i kustkommunerna får 3 björnar fällas.

I Västerbotten har Länsstyrelsen beslutat att 15 björnar får fällas där och Jämtland Länsstyrelse beslutade i mitten av juni att får 60 björnar fällas där. Björnjakten startar 21 augusti. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio