Biblioteket i Kista kan vinna internationellt pris

Kista bibliotek är ett av fem bibliotek som är nominerade till det internationella priset "Public Library of the Year Award". Priset delas ut av Kulturstyrelsen i Danmark.

Kista biblioteks nominering till "Public Library of the Year Award" baseras på bibliotekets specifika placering i ett mångkulturellt område, bibliotekets interiör, bibliotekets digitala fokus och arbete med sociala medier. Dessutom lyfter danska Kulturstyrelsen vikten av att Kista bibliotek arbetar aktivt med att anställa personal med olika sorters kompetens och språkkunskaper.

Kista bibliotek ligger i Kista Galleria i Stockholm och har som målsättning att 40 procent av utbudet ska vara på andra språk än svenska. Målet är också att fördelningen barn- och vuxenlitteratur ska ligga på 50/50. Biblioteket erbjuder bland annat dagstidningar från hela världen, en ateljé för barn med både digitala och fysiska redskap för kreativitet och flera scener med författarträffar, samtal och podcastinspelningar.

Priset är en del av projektet "Modellprogram för folkbibliotek" som Kulturstyrelsen i Danmark och Realdania håller i. Syftet med programmet är att utveckla framtidens bibliotek där viktiga komponenter bland annat är digital utveckling, användarbehov och lokal kultur.

För att kunna bli nominerat måste biblioteket vara nybyggt eller placerats i en byggnad som inte tidigare hyst ett bibliotek. Kista bibliotek öppnade i augusti 2014 och har sedan flytten från Kista torg ökat besöken med 300 procent och dubblerat utlånen.

Övriga bibliotek som är nominerade är Devonport Library, Nya Zeeland, Library at the Dock, Australien, Narok Library, Kenya och Sant Garvasi - Joan Maragall, Spanien.

Vinnaren utses den 16 augusti på det årliga mötet för Biblioteksföreningarnas världsfederation, IFLA, det skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Kulturnytt
kulturnytt@sverigesradio.se