Allt fler kvinnor ansluter sig till IS

2:58 min

Säpo har kunnat bekräfta att mellan 30 till 40 svenska kvinnor rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien och regionen däromkring. Det är en "allvarlig och oroande" utveckling, skriver Säkerhetspolisen i ett mejl till Ekot.

Säpo uppskattar att runt 300 personer kan ha åkt för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper. Totalt har Säkerhetspolisen kunnat bekräfta omkring 150 fall, av dem är mellan 30 till 40 kvinnor.

Abdi, som vi valt att kalla honom, är bror till en nu 21-årig kvinna som i maj förra året ska ha åkt till Syrien för att ansluta sig till extremistgruppen IS.

– Mamma fick ett meddelande på Facebook där min syster berättade att hon inte skulle komma tillbaka, berättar Abdi.

Vet ni var din syster befann sig då?

– Hon var i Turkiet, vid gränsen, men hon hade inte korsat ännu, säger Abdi.

Enligt Abdi ska hans syster ha rest tillsammans med en svensk man som strider för IS. Samma man ska ha påverkat systern att göra resan. Under tiden då mannen och systern umgicks i Sverige blev hon allt mer intresserad av kriget i Syrien, och fick samtidigt en förändrad syn på islam, berättar Abdi.

Ibland visade hon brodern våldsamma filmer på internet.

– Det var män med automatvapen som pepprar upp i luften, riktiga klichéer. Det var svårt att begripa, det var som ett dåligt skämt, säger Abdi.

Filmerna handlade om extremistgrupper som Islamiska Staten och al-Qaida, förklarar Abdi.

– Till slut frågade jag om hon verkligen höll med de där grupperna. De är ju terrorgrupper, sa jag till henne.

Säpo vill inte medverka i en bandad intervju men skriver i ett mejl till Ekot att "kvinnor reser till våldsbejakande islamistiska grupperingar för att engagera sig i logistik och stödverksamhet".

När vi frågar om vissa av dessa kvinnor anses utgöra ett hot mot Sverige så svarar myndigheten att det är "allvarligt och oroande att flera kvinnor rest till ett krigsområde och anslutit sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar", men tillägger att man inte har någon "bekräftad information om att dessa kvinnor aktivt deltar i strid eller i träning för strid."

Abdi är säker på att hans syster inte är där för att strida, men han kan inte förstå hur hans syster valde att åka, och han har svårt att förlåta. Det har tagit hårt på familjen, säger han.

– Jag är mest sårad över att min mamma känner den hopplösheten hon känner över det som hänt.

 Vad hoppas du ska hända?

– Det bästa som kan hända är att min syster kommer tillbaka. Inte för min del, men för min mamma. Då kanske hon blir glad igen och innan hon dör får hon se sin dotter, säger Abdi.