Tsipras: Grekland kommer uppfylla krav och deadlines

0:57 min

Grekland kommer uppfylla de krav och deadlines som satts upp efter EU:s krismöte i går. Det sa Greklands premiärminister Alexis Tsipras i en debatt nu på förmiddagen. På onsdagen mottog också EU:s krisfond, ESM, en formell ansökan från Grekland om nödlån.

När den grekiske premiärministern klev in i salen på Europaparlamentet i Strasbourg möttes han delvis av burop och delvis av applåder och ryggdunkningar bland annat från Pablo Iglesias från spanska Podemos som också gått till val på att bekämpa EU:s åtstramningspolitik.

Alexis Tsipras sa att det modiga valet som grekerna gjort i söndagens folkomröstning inte innebär att man säger nej till förhandlingar med långivarna. Men man kräver ett avtal som kan få slut på krisen som inte bara är ett problem för Grekland utan hela Europa.

Han sa också att man inte kan ha tabun, man måste kunna förhandla om allt, även skuldnedskrivningar. Något som få andra eurolån

der vill diskutera i nuläget.

Men det kom inga direkta förslag från den grekiska premiärministern. Efter gårdagens EU-toppmöte har Grekland fått till torsdag natt på sig att presentera konkreta reformer som är tänkt att bana väg för en uppgörelse med långivarna på ännu ett toppmöte på söndag.

Tipras lovade dock att hans regering kommer möta de krav och deadlines som ställs.

Under onsdagen lämnade även Grekland in formell ansökan till EU:s krisfond, ESM om nödlån, enligt en talesman för fonden. Senare i dag ska eurogruppens finansministrar diskutera Greklands begäran under ett telefonmöte.

Senare idag ska eurogruppens finansministrar diskutera Greklands begäran under ett telefonmöte.
 

Rådets ordförande, som leder toppmötena, Donald Tusk, sa att man nu måste lägga folkomröstningen bakom sig. Blicka framåt mot en lösning. Tiden är knapp och konsekvensen om det inte blir ett nytt avtal är stor, mest för Grekland som riskerar finansiell kollaps.

Det grekiska folket är de som kommer drabbas mest. Men även EU kommer påverkas, Att tro något annat vore naivt.