Kommunen står maktlös inför misär på Varbergsgården

1:15 min

En kvinna i 70-årsåldern hade fortfarande efter 18 månader djurkadaver, skallar och benrester i sitt hem och levde i misär. Men Varbergs kommun kan inget göra.

Karin Fahlman, enhetschef på socialförvaltningen i kommunen, kan inte kommentera enskilda fall, men säger att Varbergs kommun inte kan påtvinga hjälp till de som inte vill ha den.

– När det är så att myndigheter, eller grannar eller allmänhet hör av sig och tycker att människor lever i misär eller har det för eländigt då är det ju så att vi besöker alltid och försöker få kontakt, säger Karin Fahlman.

Det var för ett år och ett halvt år sedan som länsstyrelsen upptäckte stor misär hemma hos kvinnan med flera döda djur i huset och stallarna. Kvinnan, som bor i Varbergs kommun, förbjöds då att ta hand om djur, och anmäldes för djurplågeri.

Men vid en ny inspektion som gjordes i slutet av juni så hittades flera döda djur i utrymmen som Länsstyrelsen inte fick komma in och kontrollera den första gången.
Bilder från kontrollen visar fruktansvärda levnadsförhållanden med avfall och smuts i boningshuset.

– I de flesta fall när människor lever i misär så är det så att man tar inte emot hjälp. Man vill inte ha det, man väljer det här. Då får man fortsätta ha det så, säger Karin Fahlman.

Kommunen kan göra en bedömning om personen kan fatta egna beslut, om så inte är fallet kontaktar kommunen sjukvården. Vid kontrollen hos kvinnan hittade länsstyrelsen tre levande katter, som omhändertogs av polisen.

Uppdateras under dagen!