Misstänkta blufförsäljare på Törebodafestivalen

2:19 min

Just nu utreder bedrägerienheten i Norrköping ett flertal anmälningar som inkommit efter det att misstankar väckts mot personer som sålt armband till förmån för Barncancerfonden under Törebodafestivalen och Bråvalla.

Även Barncancerfonden har polisanmält händelsen på uppmaning av polisen.

En person har dock hört av sig till Barncancerfonden och pengarna från den insamlingen är inbetalade men förundersökningen kommer att fortsätta.

– Vi har fått uppgifter om att det är flera personer.
En person har hört av sig till oss och lämnat in pengar. Men eftersom det rör sig om flera namngivna som vi inte vet vilka det är så ligger polisanmälan kvar, säger Ylva Andersson informationschef på Barncancerfonden.

Det började med att folk ringde till Barncancerfonden efter att ha köpt armband med texten "I love Töreboda" eller "I love Bråvalla". Festivalbesökarna hade fått en dålig magkänsla av försäljarna och kontaktat Barncancerfonden för att se om de verkligen jobbade för dom.
Det gjorde de inte. Men vem som helst kan starta en insamling, utan att meddela Barncancerfonden och det är inget konstigt i sig.
Men att någon som säger sig samla in till dem misstänks vara en bedragare är väldigt ovanligt säger Ylva Andersson. Under hennes 9 år på Barncancerfonden har hon inte hört talas om något liknande och nu är folk oroliga.

– Jag har fått samtal där folk är oroliga om att de gör fel och att ingen ska köpa saker av dem längre, det är olyckligt, säger Ylva Andersson.

Vad ska folk göra om de misstänker att det inte går rätt till?

– Är man det minsta osäker får man kontakta oss. Gå på magkänsla och fråga frågor, säger Ylva Andersson.