"Här avlivas ingen"

0:56 min

För tretton år sedan startade Gästrike katthem i Valbo och hittills har de varit i kontakt med 1000 katter. Bara under förra året omplacerades 95 katter.

Det lilla katthuset i Valbo strax utanför Gävle är ombonat med klösträd, leksaker och det finns gott om kattoaletter. Här huserar tolv katter och idag är det Irene Paulin och Eva Sundberg som ser efter dem.

En av katterna är Marcus från Hofors. Han var hemlös och levde farligt i Hofors. Tack vare att en man som arbetade i närheten matade honom överlevde han. När mannen sedan gick i pension hörde han av sig till Gästrike katthem.

– Han var väldigt rädd när han kom, men nu börjar han bli redo för en omplacering, säger Irene Paulin.

Det uppskattas finnas 100 000 hemlösa katter i Sverige, men Irene tror det är finns ett stort mörkertal. 

Eva Sundberg sitter i styrelsen för Gästrike Katthem. Hon har för närvarande åtta katter hemma hos sig, varav fyra katter bor där permanent. Frustrationen över att inte kunna hjälpa alla katter finns.

– Trycket på vårat katthem är väldigt stort just nu och därmed också efterfrågan på jourhem, säger Eva Sundberg.

Antalet djurskyddsärenden ökar varje år och ett sätt att få in pengar till katthemmet är att arrangera loppisar, men de har också plats för tre katter i den delen av huset som är pensionat. 

Katten Nicki är en liten perser-liknande katt som bor här några veckor då hennes matte är på semester. Nickis historia är stark, hennes matte räddade henne när hon som kattunge riskerade gasas ihjäl när hon var i USA. Idag är hon en levnadsglad katt som verkar trivas på sin "semester" på katthemmet.

De katter som kommer till katthemmet har alla sin egna historia, men Irene Paulin är noga med att understryka att detta är en fristad där alla katter är välkomna.

– Inga katter avlivas, om de inte är sjuka och veterinären tycker det är den enda utvägen, säger Irene Paulin.

Lyssna nedan för flera katters historier!