HERRLJUNGA

Arv kan gå till väg i Herrljunga

1:33 min

Herrljunga kommun vill använda ett arv - som ursprungligen skulle gå till "Gula huset" till att rusta upp vägen dit. Något många föreningar i fastigheterna runt om, inte håller med om.

Herrljunga kommun har mottagit ett arv på 560 000 kronor från en avliden Herrljungabo. Pengarna skulle, enligt testamentet, gå till det nedbrunna så kallade "Gula huset" på Orraholmen. Nu vill kommunen istället använda pengarna till att rusta upp vägen som går ut till Orraholmen.

Kenth Hassmer är revisor i Korpen Herrljunga, en förening som tidigare befann sig i Gula huset, menar att det är kommunen själva som bör stå för upprustningen av vägen. Det eftersom de redan ansvarar för vägen.

– Enligt markägaren finns det sedan långt tillbaka ett avtal där kommunen har åtagit sig underhållet av vägen. Då bör det gå av vanliga kommunala medel och inte av arvet, säger han.

Huset där tidigare många föreningar var stationerade brann ner för ungefär fyra år sedan men fortfarande finns lokaler och en lagård som kan räknas till grundfastigheten. Kent Hassmer och många andra föreningar anser att det är till förbättringsåtgärder för dessa fastigheter som arvet bör användas.

– De här pengarna är ämnade för Gula huset och omgivningarna där ute, inte framfartsvägen dit, säger han.