Mordbrandsrättegång ställs in

1:51 min

Det blev ingen rättegång mot den man i 90-årsåldern från Hylte, som misstänks ha satt eld på sin fru. Förhandlingen i Halmstads tingsrätt fick avbrytas efter en timma.

Mannen som var med på länk från rättspsykiatriska kliniken i Växjö var för sjuk för att orka med. Hans vårdare bröt en kort bit in i åklagarens sakframställning. Istället fick rätten prata med mannens överläkare som förklarade att den åtalade i princip är döende, delvis dement och inte klarar en rättegång.

Efter en överläggning beslöt rätten att man inte kunde hålla förhandling utan mannen och eftersom han är för sjuk för att medverka ställdes rättegången in. Mannen är fortsatt misstänkt för försök till mord och mordbrand, men han omhäktades inte eftersom han inte anses kunna hota utredningen.

Mannen har hela tiden nekat till att ha gjort något brottsligt, säger Anders Roy, som är hans försvarsadvokat.

– Det var ett klokt beslut att ställa in rättegången eftersom min klients hälsotillstånd är vad det är. Han kan ju inte delta och tillgodogöra sig vad som sägs. Och riskerar man mer än tre års fängelse så ska man vara med. Jag tror inte att det kommer att bli någon rättegång. Jag tror att han är för sjuk.

Är detta en seger för rättvisan, eller vad ska man kalla det här?

– En seger för humanismen kanske. Rättvisan vet jag inte eftersom vi inte vet vad som har hänt än, säger Anders Roy.

Klas Lundgren är kammaråklagare och han beklagar att rättegången inte kunde hållas, men han ser heller inget alternativ i nuläget.

– Det finns en läkare som säger att mannen är för sjuk för att klara av en rättegång och då är det bara att konstatera att så är det. Det som kan ske är ju att han skulle bli bättre och bedöms klara av en rättegång. Men om man får tro läkaren är det mindre troligt.

Han var väl i princip döende?

– Ja. Och om en person som är åtalad dör läggs åtalet ner. Men man kan ju inte tala om någon seger för rättvisan när en sak inte blir prövad i domstol. Nu vet vi inte om den kommer att bli prövad. Och det är klart att den som är ett brottsoffer kanske tycker att en sak ska prövas, säger Klas Lundgren.