Polisen var för långsam - sexbrott preskriberades

0:24 min

Västerortspolisen tog för lång tid på sig att utreda misstänkt sexbrott mot barn. Brottet som anmäldes i april förra året hann preskriberas innan åtal kunde väckas.

Och nu har stockholmspolisen anledning att vara självkritisk säger deras presschef, Varg Gyllander.

– Ja absolut. Jag har ingen kännedom om de exakta omständigheterna. Men jag kan ju konstatera att i skrivelsen som JO mottagit, är det ju så att polisen inte tycks ha agerat som man ska, enligt skyldighet. Och det är mycket beklagligt tycker jag.

Det är en person i 20års åldern som förra året anmälde övergrepp som ska ha begåtts mot hen på slutet av 90-talet. Övergreppen, som ska ha pågått under 3 år, utreddes enligt hen, inte ordentligt av polisen i västerort. Trots att åklagare ska ha påmint polisen vid ett flertal tillfällen ska det ha tagit väldigt lång tid innan förhör genomförts och bevis samlats in.

Vilket alltså resulterade i att det misstänkta brottet hann preskriberas i januari i år. Den drabbade har anmält både polisen och åklagaren i västerort till justitieombudsmannen, JO, som nu utreder fallet.

I anmälan påstås också att den misstänkte har kopplingar till Västerortspolisen och att det skulle kunna vara anledningen till att utredningen förhalats. Den detaljen vill inte polisen kommentera i nuläget, men Varg Gyllander säger att polisen nu har anledning till självrannsakan.

– Vi i polismyndigheten håller ett ständigt vakande öga på våra rutiner. Vi försöker hitta de brister vi har, för det har vi. Speciellt när det gäller brott mot unga så måste vi alltid bli bättre.

JO kommer att ta beslut i ärendet tidigast i höst.

Publiceringen är rättad och uppdaterad.