Tusentals äldre fast inomhus

2:12 min

Nära 10 000 gamla på boenden i landet vill komma ut oftare men blir sittandes inomhus. Nu kräver Demensförbundet krafttag.

– Vad ska vi annars ha en äldreminister till, säger förbundets ordförande Stina-Clara Hjulström.

Rita Schulat har Alzheimers och bor på ett demensboende i Märsta utanför Stockholm. Hon har rätt till två promenader per dag, men enligt boendet så blir det inte ens en gång per dag. Alltså knappt hälften än vad hon har rätt till. Ritas man, Elmar Schulat, är missnöjd.

– Utevistelsen och friska luften, den står vi anhöriga för kan man säga. Jag önskar att hon skulle komma ut två gånger varje dag. En liten stund efter frukost och kanske en halvtimme på sommaren om hon inte är för trött, säger Elmar Schulat.

Men enligt enhetschefen på demensboendet så är intresset för att gå utomhus bland de gamla inte så stort som man kan tro. Rita säger helt enkelt nej ibland. Men Elmar Schulat menar att det ofta är hennes Alzheimers som säger nej.

– Rita har inte så många ord kvar. För det mesta blir det bara ja eller nej och då säger hon ofta nej när personalen frågar. Jag har sagt till dem att hennes nej kan också betyda ja, så det är bara att fortsätta att lirka med henne. Lite som man lirkar eller lattjar med ett barn, säger Elmar Schulat.

Elmar Schulat är en av dem 38 000 som har svarat på Socialstyrelsens fråga om hur utevistelsen på boendet fungerar. Och han tillhör de nära 10 000 i landet som är missnöjda. Mer än var fjärde är alltså missnöjd och i vissa kommuner vill fler än hälften komma ut oftare.

– Jag tycker det är alldeles förfärligt. Egentligen tror jag att den siffran är större för många kan helt enkelt inte svara på frågorna, säger Stina-Clara Hjulström, ordförande i Demensförbundet.

Nu har förbundet skickat drygt 5500 namnunderskrifter till äldreminister Åsa Regnér med ett krav på att de äldre ska få komma ut varje dag. Ett ansvar som egentligen ligger på kommunerna.

– Vi vill att hon agerar. När kommunerna bryter mot lagen så händer ju ingenting och då borde ju en äldreminister agera. Annars undrar man ju vad vi ska ha en äldreminister till om den inte agerar på missförhållanden, säger Stina-Clara Hjulström.

Siffror: Här är äldre mest och minst nöjda