Kallas mål: Nya touren i Kanada

Inför den mästerskapsfria säsongen som väntar satsar Charlotte Kalla på den totala världscupen, Tour de ski – och den nya touren i Kanada.

Det blev ett VM-guld för Charlotte Kalla i hemma-VM i Falun i vintras och säsongen före det ett OS-guld i stafett i Sotji.

Men efter två framgångsrika mästerskapssäsonger, med ett VM i Sverige å ett OS i Sotji, så väntar nu en säsong utan ett stort mästerskap. Och utan Marit Björgen, den stora dominanten i sporten är gravid. Så då satsar Charlotte Kalla på den totala världscupen och de två tourer som väntar i vinter.

– Jag hoppas på att tävla mer än vad jag gjort tidigare säsonger. Och vara med i både Tour de ski och den nya touren i Kanada, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

Den nya touren i Kanada (kallad Ski Tour Canada) kommer att avsluta världscupsäsongen i början av mars. På 12 dagar ska skidåkarna genomföra åtta etapper å ta sig från öst till väst genom det enorma landet Kanada. Från Gatineau, Montreal och Quebec City i öst till Canmore och Lake Louise i väst. Lake Louise, mest känt för alpina tävlingar, å Canmore, där OS-tävlingarna avgjordes 1988

Inför den här säsongen har Charlotte Kalla en ny strategi, att träna MER nu, å mindre sen.

– Jag kommer träna mindre under tävlingssäsongen, jag kommer inte ladda för en vecka som jag gjort tidigare år. Men däremot kommer jag träna mer fram till oktober. Så det är ganska mycket träning just nu, säger Charlotte Kalla.

Just nu är Charlotte Kalla inne i en hård träningsperiod, med upp till 35 timmars träning i veckan, med dubbla pass sex till sju dagar i veckan. Det ska ge henne en bättre placering i den totala världscupen än vad det blev förra säsongen, när hon var sjua med sex norska åkare framför sig.

– Totala världscupen hoppas jag kunna placera mig bra i. Då blir Tour de ski och Ski tour Canada viktiga, säger hon.

Kanske kan det bli en seger i Tour de ski igen, precis som det blev 2008

– Det ska bli jättekul att vara med i "touren" igen, säger Charlotte Kalla.


Ski Tour Canada:

Ny tour med åtta tävlingar på tolv dagar. Avslutar världscupprogrammet säsongen 2015/2016.

1 mars: Gatineau, sprint/F damer och herrar

4 mars: Quebec City, 13 km masstart/K damer och 22 km masstart/K herrar

5 mars: Quebec City, 10 km jaktstart/F damer och 15 km jaktstart/F herrar

8 mars: Canmore, sprint/C damer och herrar

9 mars: Canmore, 15 km skiathlon damer och 30 km skiathlon herrar

11 mars: Lake Louise, 10 km/F damer och 20 km/F herrar

12 mars: Canmore, 10 km jaktstart/K damer och 15 km jaktstart/K herrar