
Brandstegarna är för korta för höghusen
Trenden med riktigt höga bostadshus i Karlstad har fört med sig att räddningstjänstens stegar inte når upp vid en brand. P4 Värmland har listat vilka hus det gäller.
De senaste åren har det byggts tre bostadshus i Karlstad vars översta våningar inte kan nås med räddningstjänstens stegbil.
- Energihuset Seglet på Orrholmen med tolv våningar
- Bostadsrättsföreningen Utsikten vid CCC med elva våningar
- Bryggudden i Inre hamn med 21 våningar
Trenden att bygga på höjden är stark och fler liknande hus är planerade.
- Inom en femårsperiod tror jag vi har dubbelt så många, säger Ola Åkesson, brandingenjör på Räddningstjänsten i Karlstads förebyggande avdelning.
Räddningstjänstens stegbilar når bara upp till nio våningar.
- Ju högre man bygger desto strängare är byggreglerna. I hus med fler än nio våningar måste man ha avskilda brand- och röksäkra trapphus.
Om det brinner i en lägenhet och ytterdörren öppnas kan rök och eld lätt spridas ut i trapphuset. För de som bor i våningarna ovanför blir det då osäkert att ta sig ut den vägen. Med den nya sortens trapphus som har ett slutet slussystem, där du alltså måste öppna ytterligare en dörr för att komma in, finns en alternativ utgång där röken inte kommer in lika lätt.
Denna kan också användas av räddningspersonalen.
- Ännu har vi inte haft några bränder i de här tre husen men några larm så vi har fått träna lite.
Trots att höga hus generellt försvårar för räddningstjänsten tycker Ola Åkesson att utvecklingen med säkra trapphus är bra.
- Vi förordar säkra trapphus även i lägre hus. Det finns en inbyggd osäkerhet i de lägre husen.
Han menar att med de säkra trappuppgångarna är människor inte lika beroende av räddningstjänsten utan kan ta sig ut snabbt själva.
- Det finns en inbyggd osäkerhet i den gamla lösningen. Det kan ta tid innan vi kommer fram och det kan finnas saker i vägen intill husen som gör att vi inte får upp våra fordon. Det är också tidskrävande att få ut folk fönstervägen.