Bekräftat: Allkryddan Iwi bakom salmonellautbrottet

Iwi allkrydda kan nu med säkerhet kopplas till de som har insjuknat i salmonella efter att ha ätit på en krog på Öland. Det uppger Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten bekräftar i ett pressmeddelande att det med säkerhet är Iwi allkrydda som orsakade 95 fall av salmonella på Öland. Samma salmonellatyp har konstaterats i kryddan och hos de som insjuknat.

– Det här är vi säkra på, för det är en så ovanlig typ av salmonella, säger Marika Hjertqvist epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Kryddor ligger bakom ett av de största salmonellautbrotten i Sverige på flera år. Två märken av allkrydda har hittills konstaterats innehålla smittan, och fler prover från ytterligare fabrikat är på gång.

Hittills har 153 personer insjuknat. De första sjukdomsfallen upptäcktes i Skåne vid årsskiftet.

Utbrottet på Öland har haft stor betydelse för att verkligen knyta kryddorna till smittan. Till skillnad från tidigare prover hittades smittan här i slutna förpackningar, vilket innebär att de inte kan ha kontaminerats på plats.

Burkarna innehåller samma gren av smittan som matgästerna drabbats av.

Provsvaren blev klara under onsdagseftermiddagen, och nu ska man ta reda på exakt vad i burkarna som spridit smittan.

– Kryddorna har snarlikt innehåll och är producerade i samma trakt på Balkan. Gissningen är att de kanske har någon gemensam ingrediens, till exempel någon grönsak som smittats längre bak i kedjan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog och riskvärderare vid Livsmedelsverket, till TT.

Myndigheten utesluter dock inte att kryddor från fler varumärken kan vara inblandade.