Ny förlust för AIK - kvar på jumboplatsen

1:49 min

Tränarbytet hjälpte inte - AIK får fortsätta jaga årets första seger i allsvenskan. Piteå var numret för stort på Skytteholm och vann med 2-0. Matchen i stort får betyget sådär, men Piteås ledningsmål i den 15:e minuten höll hög klass.

Ronja Aronsson hittade Pauline Hammarlund med en djupledspassning. 21-åringen visade prov på fin funktionell teknik och kyla i avslutningsläget när hon skruvade bollen runt AIK:s målvakt Justine Bernier och fixade 1-0.

– Jag får en bra långboll från vår ytterback Ronja och tänker först att jag ska skjuta med högern men kommer ur vinkel, så jag tänkte att jag testar att lägga över den på vänstern och det fungerade, säger Hammarlund.

Piteås VM-spelare Emilia Appelqvist:

– Ett riktigt klassmål, kul att se. Hon har gjort det riktigt bra i allsvenskan och det är kul att hon fortsätter göra mål.

Appelqvist, som hoppade in i den andra halvleken mot USA, såg trygg ut i passningsspelet på det centrala mittfältet och dirigerade spelet.

– Speciellt i första hade jag mycket boll och kanske fick lite väl mycket tid, men samtidigt lät vi dem trilla boll där nere och det är ju inte där det händer så mycket, säger hon.

Bortalaget hade struktur i passningsspelet och även om det inte sprakade om anfallsspelet hade gästerna hela tiden kontroll på matchen.  AIK skapade en del chanser och publiken ville ha straff i den 34:e minuten när VM-spelaren Emma Lundh hindrades i ett avslutningsläge - men domaren friade. Efter paus försökte jumbolaget AIK spräcka Carléns nolla, men i stället för 1-1 gjorde Piteå även matchens andra mål. Även denna gång signerat Pauline Hammarlund.

– Lite tur ska man väl ha, säger målskytten om den tilltrasslade situationen.

TT: Vad är det som gör att ni vinner?

– Vi har ett extremt bra försvarsspel där vi inte släpper till några målchanser alls egentligen.

AIK:s nya tränare Nazanin Vaseghpanah vill se mer tacklingar och hårdare jobb än vad laget visade upp före VM-uppehållet. Och i omstarten av allsvenskan visade spelarna, anförda av landslagsanfallaren Emma Lundh, att de är beredda att göra just detta. Problemet på onsdagskvällen - Piteå var bättre.

Och trots att VM blev en besvikelse för Sverige har Emilia Appelqvist fina minnen från matchen mot USA - som ger energi i den allsvenska vardagen.

– Det var extra kul att hoppa in då eftersom det var så mycket folk. Man hörde knappt vad man sa, att göra debuten då var häftigt.


MATCHFAKTA:

AIK-Piteå IF: 0-2 (0-1)

0-1 Pauline Hammarlund (15), 0-2 Pauline Hammarlund (69).

Publik: 321.