
Vildsvinen hotar lantbruken
Vilda djur orsakar varje år skador för miljontals kronor på det svenska lantbrukets grödor, enligt en rapport från Jordbruksverket. Värst är det i skogslänen, där vildsvinen ställer till med de största skadorna. Och nu har det gått så långt att viltskadorna riskerar möjligheten att överleva som lantbrukare, enligt Lars-Ove Johansson som är ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Sydost.
– Är det så att vi inte får viltstammar i balans så kommer de sista bönderna försvinna från skogs- och mellanbygderna. Vi är ju redan där att det är sista bonden kvar i byn och nu får vi snart välja om vi ska ha stora viltstammar eller öppna landskap, säger Lars-Ove Johansson.
Och utan öppna landskap kan vi dessutom inte prata om någon biologisk mångfald, tycker Lars-Ove Johansson från LRF Sydost.
Idag säger var fjärde lantbrukare att viltdjuren påverkar vilka grödor de väljer. Och vissa lantbrukare har blivit av med mer än halva sin skörd på grund av viltskador, enligt rapporten från Jordbruksverket som är den första i sitt slag.
Det är vildsvinen som ställer till med mest skador. Och här uppstår lätt en konflikt, för medan lantbrukarna vill skydda sina grödor så vill många jägare ha en stor stam. Ibland större än vad skogen kan föda, och då utfodrar man.
– Utfordringen är enorma mängder som läggs ut i skogarna för att öka viltstammar, och det är något som staten och Jordbruksverket måste ta tag i, säger Lars-Ove Johansson.
Att stoppa den utfodringen tycker Lars-Ove Johansson är en av de viktigaste åtgärderna. Men han säger också att enskilda markägare, lantbrukare och jägare kan göra mycket själva, genom att samarbeta. Markägarna behöver upplåta jaktmark, jägarna skydda grödorna och tillsammans helt enkelt hålla en, enligt LRF, rimlig nivå på viltet.
– Så det är ett dubbelt ansvar vi har där faktiskt, säger han.