Ingen brist på studentbostäder i Falun till hösten

I dag kommer antagningsbeskeden från landets högskolor och universitet. Men det saknas bostäder för nya studenter. Närmare bestämt 19 000 stycken.

Enligt en ny rapport från Studentbostadsföretagen saknas 19 000 studentbostäder till hösten. Det är 3 000 fler än för fem år sedan.

Anledningen är att de bostäder som byggts för studenter de senaste åren är för dyra.

Många kan stå utan bostad

– Du har studenter som inte har råd att betala så mycket, sedan har du markkostnader och byggkostnader som är höga, säger Ingrid Gyllfors på SSSB som är Stockholms största hyresvärd för studenter.

Genom att kommunala och privatägda bostadsbolag i olika studentstäder har fått berätta hur många studentlägenheter de har och hur många som står i kö för dem så har SSSB sammanställt rapporten. Och då alltså fått fram att 19 000 personer kan stå utan bostad i sin nya stad till hösten.

"Fick hundra svar på sin annons"

385 000 personer får sina antagningsbesked denna torsdag. Två av alla dem är Ellinor Magnér och hennes kille som vill flytta till Lund. Och de har redan börjat leta boende på samma sätt som många andra - i andrahand.

– Vi har skrivit upp oss i olika bostadsköer, ringt på Blocket-annonser och lagt upp en egen annons, berättar hon och fortsätter:

– Det var en tjej jag pratade med som hade fått 100 mejl förra gången hon hade lagt upp att hon sökte inneboende.

Så här säger studentstäderna själva om bostadssituationen: