Fristadsförfattare kämpar för homosexuellas rättigheter

2:56 min

Jude Dibia är Malmös nya fristadsförfattare. I sin roman "Walking With Shadows" har han utmanat föreställningen om att det inte finns några homosexuella i Nigeria.

– Min första roman handlar om homosexualitet i Nigeria. Det har alltid varit ett känsligt ämne, säger Malmös nya fristadsförfattare Jude Dibia.

Sedan ett år tillbaka riskerar man som homosexuell i Nigeria upp till 14 års fängelse. Den nya lagen förbjuder också folk att ha homosexuella vänner eller på annat sätt stötta homosexuella personer.

– Det blev till slut outhärdligt att leva ett dubbelliv, säger Jude Dibia. Det enda sättet att kunna fortsätta arbeta var att göra det någonstans där jag inte skulle leva under ständigt hot.

Jude Dibia har gett ut tre romaner och tror att den första boken öppnade upp för samtal om vad det betyder att vara homosexuell i Nigeria. Innan romanen kom ut ville folk inte prata om homosexualitet, nu var det plötsligt möjligt att använda boken som en referens, säger han.

Han har blivit nominerad till Nigerias största litteraturpris, men sedan den nya lagen trädde i kraft och massarresteringar av homosexuella har utförts i landet har han inte känt sig säker.

Under sina två år som fristadsförfattare i Malmö kan han fortsätta arbetet med sin fjärde roman och en novellsamling.