Sportfiskare fortsätter bojkotta Arjeplog

1:48 min

Många sportfiskare i landet fortsätter att bojkotta Arjeplog.
Anledningen är att man i kommunen har byggt ett vattenkraftverk, som man tror ska påverka fisket i Arjeplogsströmmarna negativt.

–Man åker inte till Arjeplog helt enkelt. Det är total bojkott. Man passerar i princip Arjeplog om man ska åka upp till fjällen och alla inköp av mat gör jag i Arvidsjaur, säger Hannu Rimpisalo.

Redan år 2005 började Arjeplogs Allmänningsskogar att jobba för ett vattenkraftverk i kommunen och trots att sportfiskare från hela landet protesterade mot bygget så har nu kraftverket varit igång i närmare två år. Och även i sommar väljer många sportfiskare att visa sitt missnöje genom att inte besöka eller spendera pengar i kommunen, vilket Björn Sundqvist på Granns järnhandel i Arjeplog har svårt att acceptera.

–Vi ska bedriva en affärsverksamhet och erbjuda service på orten. Att sportfiskare väljer att bojkotta affärsidkare kan jag inte förstå, för vi har inget med vattenkraftsbygget att göra. Jag märker av att färre fiskare besöker min affär och det är så klart tråkigt, säger Björn Sundqvist.

Men att bojkotten kan påverka företagarna i Arjeplog är inget som får Hannu Rimpisalo att agera på ett annat sätt.

–Visst är det så att det här kan slå mot företagare som var emot vattenkraftsbygget, men någonstans måste man sätta ner foten och markera att nu räcker det, säger Rimpisalo.

Kenth Björk på Arjeplogs Allmänningsskogar säger att vattenkraftverket har kostat drygt 50 miljoner kronor och att man årligen kan utvinna el till cirka 500 villor.

Men trots att en miljökonsekvensutredning av kraftverket är gjord, så tror Hannu Rimpisalo att fisket i Arjeplogsströmmarna på sikt kommer att påverkas negativt.

–Jag förstår inte riktigt hur man tänker. I framtiden kommer det här att förstöra ett unikt bestånd av stor öring, säger Hannu Rimpisalo.