"Våra bästa år" slutade sändas i teve – förändrade Irenés liv

2:51 min

När TV3 flyttade såpoperan "Våra bästa år" från rutan till webben förändrades Irené Viléns liv. Efter månader av märkliga händelser har nu historien äntligen fått ett lyckligt slut. 

I vintras berättade vi om 70-åriga Irené Vilén i Norberg, som följt tv-serien "Våra bästa år" i 17 år och skaffat en surfplatta enkom för att kunna fortsätta titta.

Förgäves, skulle det visa sig, eftersom hennes Android-surfplatta inte stödde svensk text.

När Irené Vilén berättade om det här i en nyhetsartikel i Fagersta-Posten tog ett nytt problem vid: desperata tittare, som själva inte hade tillgång till serien på TV3 Play, ringde hem till Irené för att få veta vad som hände i serien. Inte helt lätt för Irené, som blev nerringd dagligen och dessutom knappt kan engelska och därför själv hade svårt att hänga med i handlingen.

I januari var Irené med i P4 Västmanland, dels för att vädja till TV3 om att försöka se till så att sändningarna gick att se med svensk text, dels för att få slut på telefonsamtalen, som kom från människor i hela Västmanland. Men problemet var inte så lätt att lösa. 

Nu, efter över ett halvår av dagliga samtal från folk som följt serien, har historien äntligen fått ett lyckligt slut:

–  I torsdags ringde det en kille från Comhem och hade ett erbjudande. Jag berättade att jag var intresserad av serier och "Våra bästa år". Då sa han att han skulle titta på det här och sen tänkte inte jag mer på det där, berättar Irené.

– Fredagen kom, och lördagen och söndagen. På måndag morgon när jag startade surfplattan vid niotiden, då var det svensk text på plattan! Å gud vad glad jag var! Jag klappade händerna och dansade, skrattar Irené Vilén, som fått nya vänner bland alla de äldre människor som vände sig till henne för att fortsätta följa serien.

Något som hon ställde upp på, månad efter månad. 

– Det var roligt också, säger hon när vi pratar med henne, 1 timme och 15 minuter innan det är dags att slå på plattan för att se dagens avsnitt. Med svensk text.