Bakterier avslöjar brottmisstänkt

1:44 min

Amerikanska forskare har hittat en ny metod att koppla samman en misstänkt gärningsman med en brottsplats, utan att ha tillgång till vare sig blod, DNA eller sperma. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Kopplingen mellan gärningsman och brottsplats kan göras genom att analysera sammansättningen av bakterier under den misstänktas skor.

Marie Allen, professor i rättsgenetik vid Uppsala universitet visar hur provtagningen i studien gått till:

– Jag fuktar en tops med lite koksaltlösning. Så får du lyfta på foten, och jag gnuggar topsen mot din skosula. Sedan kan jag ta ett bakterieprov på golvet på samma sätt, och koppla bakterierna under din sko till bakterierna på golvet, säger Marie Allen.

Då kan man se att jag har varit i just det här rummet?

– Ja, precis.

Den nya studien visar att alla rum och miljöer har en unik bakterieflora, och att den fastnar på skorna om någon rör sig i rummet. Det här kan användas i polisens arbete för att kartlägga hur en misstänkt person har rört sig, eller för att koppla en gärningsman till en specifik brottsplats.

– Du kan använda det här till att koppla en person till en plats utan att personen har lämnat biologiska spår som blod, saliv eller spermier. Det kan man göra ändå genom skospår till exempel, det använder polisen i stor utsträckning idag. Men om det inte finns bra skospår kan det här vara ett bra alternativ, säger Marie Allen.

I studien fick två personer ta bakterieprov under sina skor, på golvet där de stod och på ytan av sin mobiltelefon, varje vaken timme under två dygn.

Man bad också 89 deltagare på tre olika forskningskonferenser att göra detsamma, men bara en gång. Man kunde då konstatera att bakteriefloran under skorna med stor säkerhet gick att koppla till en specifik plats.

Tror du att man även skulle kunna säga ett ungefärligt klockslag när jag har varit här? Eller i alla fall vilken dag?

– Innan vi kan göra sådana antaganden behöver man i större detalj titta på hur mikrofloran i ett rum ändrar sig över tid, säger Marie Allen.

Källa: Simon Lax et al, 2015. Forensic analysis of the microbiome of phones and shoes. Microbiome. DOI: 10.1186/s40168-015-0082-9