30 miljoner för att undervisa asylsökande

15 min

Studieförbunden har fått ett extra statsbidrag på 30 miljoner kronor för att ordna utbildning under hösten för dem som söker asyl i Sverige. ABF och Vuxenskolan smygstartade för flera år sedan. Hör också Aida Hadzialic, kunskapslyftsminister och Björn Brunnberg från Studieförbundet Vuxenskolan

ABF, Folkuniversitetet, Studieförbundet vuxenskolan och Bilda är de fyra studieförbund som har fått de största andelarna av statsbidraget på 30 miljoner kronor.

– Vårt mål är att människor som kommer till Sverige ska få en bra språkundervisning och så snabbt som möjligt kunna etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället i stort, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic och fortsätter:

Därför tycker vi att det är viktigt att börja så tidigt som möjligt efter att personer anlänt till Sverige.

Men på många håll i Sverige, har ABF och Studieförbundet vuxenskolan under flera år drivit utbildningar för asylsökande i smyg.

För fram till nu har asylsökande inte fått delta i studieförbundens verksamheter.

– Jag tycker det är väldigt märkligt att man i Sverige har ett eget litet apartheidsystem. Att vi ska behöva sortera människor efter de fyra sista siffrorna i personnumret känns helt horribelt, säger Peter Zetterman på ABF i Örebro län.

– Trots att man har lyckats ta sig till Sverige ska man ändå inte få delta i en studiecirkel, det tycker jag är apartheid. Men det kan vi ändra på.

I ABF:s lokaler i Kopparberg har man bedrivit verksamhet för asylsökande under tre år som en slags gerillaverksamhet.

För egentligen krävs det uppehållstillstånd eller att man är EU- eller EES-medborgare för att få delta i en studiecirkel:

– Av 30 miljoner tror jag att ABF i Örebro län kommer att få ungefär 300 000 kronor. Det gör att vi kan anställa fler ledare, hyra fler lokaler och driva mer verksamhet. Men det är inga jättesummor med tanke på hur många människor vi möter, säger han.

I Kopparberg finns flera asylboenden. Ingenjören Hani Shabanpour från Iran, kom till Ställdalens asylboende utanför Kopparberg i januari 2013 och i elva månader gick han och väntade på besked om han skulle få stanna i Sverige eller ej:

– Man väntar på beslutsbrevet varje dag och man vet inte om det ska bli uppehållstillstånd eller utvisning. Det är en väldigt stressig situation. Att man inte vet någonting om det nya samhället är också svårt, säger Hani Shabanpour.

– Man känner sig som man har kommit till en annan planet, säger han.

Men medan han väntade kunde han medverka i ABF:s studiecirkel i svenska och samhälsorientering.

Och när han fick veta att han skulle få uppehållstillstånd gjorde han SFI:s språktest och det visade sig att hans svenska efter tiden i studiecirkeln var så bra att han inte behövde gå på SFI.

Istället fick han jobb på ABF och nu håller han själv i kurser för asylsökande:

Jag utgår från den vägen som jag har gått själv. Jag berättar för dem hur de ska göra för att skaffa legitimation, hur de hittar en bostad, hur de ska göra för att ansöka om körkort - olika saker som man behöver veta för att starta livet i Sverige, säger han.

– Språket är det svåraste och viktigaste, så att man kan få kontakt med andra människor och man kan få information via webb, tidningar och media, säger han.

Enligt Ewa Lantz ABF:s kanslichef har man kämpat länge för att ABF ska få stadsbidrag för att driva kurser för asylsökande. Under hösten kommer ABF att starta kurser för 22 000 asylsökande.

Studieförbundet Vuxenskolan driver redan nu kurser för asylsökande och förutom Vuxenskolan och ABF är det Bilda, Folkuniversitetet och NBV som får de största andelarna av de 30 miljoner kronorna.