Så mår kvinnan efter knivattacken

4:58 min

Den man som högg sin fru med kniv 42 gånger var inte psykiskt sjuk när han attackerade och kan därmed dömas till fängelse. Men för familjen är det långt ifrån över... 

Eftersom den 37-årige mannen inte bedöms vara psykiskt sjuk kunde rättegången avslutas idag. Efter att ha förts in i salen av häktespersonalen och friats från handbojorna satt mannen alldeles still och lyssnade koncentrerat på sin tolk. I handen hade han en bit papper som han använde som näsduk. 

Mitt emot satt åklagaren, som yrkade på att mannen ska dömas till tio års fängelse för mordförsök och sedan utvisas. 

— Närmare mord än såhär kan man knappt komma. Det är en synnerligen rå och hänsynslös gärning, sa åklagare Mats-Olov Johansson, som fått hoppa in som ersättare för Ylva Lundgren. 

37-åringen har erkänt attacken men menar att han inte försökte döda sin fru och att attacken inte heller var planerad. Han blev arg när han träffade henne utanför socialkontoret och fick beskedet att hon fortfarande ville skiljas.

— Vad han ville var att få hustrun att komma tillbaka så att de kunde fortsätta sitt liv tillsammans , men hon vägrade. Vid det tillfället tog han fram en kniv som han hade i sin jacka. Det var en ren impulshandling som övergick i det antal hugg som redogjorts för, sa mannens försvarare Per-Olof Almer, strax innan rättegången avslutades.

Mot den bakgrunden vill försvaret att han ska dömas för grov eller möjligen synnerligen grov misshandel och att fängelsestraffet ska bli kortare än tio år. Skaraborgs tingsrätt meddelar dom på måndag.

— Efter att vi fått den så kommer jag att kontakta honom och fråga hur han vill att vi ska agera i fortsättningen.

Hur mår han?

— Ja… Han mår säkert inte bra. Det skulle ingen människa göra med tanke på vad han är misstänkt för, säger Per-Olof Almer.

Vid några tillfällen torkade mannen ögonen med handen, till exempel när yttrandet från socialnämnen i Tidaholm lästes upp med anledning av åklagarens yrkande på utvisning. I det framgick att regeln om att barn har rätt till båda sina föräldrar inte gäller i det här fallet. Med tanke på hur mannen behandlat barnens mor, bör de skyddas från honom och han får inte träffa dem. Socialnämnden har inga invändningar mot en eventuell utvisning.  

Kvinnan var inte närvarande i rätten idag. Hon finns tillsammans med barnen i ett skyddat boende. Genom sitt målsägarbiträde Therése Tsarouchas har hon yrkat på 25 000 kronor i skadestånd för sveda och värk och 125 000 kronor för kräkning. 

— Man är också berättigad till skadestånd för bestående men och sådana kommer min klient att få, så det kommer vi att återkomma till. Det kan komma att handla om bestående psykiska men, men framförallt handlar det om bestående fysiska men, säger Therése Tsarouchas

Hur mår hon?

— Hon mår inte bra. Det här är en tragedi för henne, barnen och hela familjen. Och hon är inte återställd.

Kvinnan har fått en nervskada som gjort henne rörelsehindrad i höger arm och hand. Hon har även inre skador som kommer att behöva opereras. 

— De skadorna påverkar henne också i viss mån och vi får se hur de utveckar sig. Det planeras ytterligare operation. 

Kvinnans önskan om skilsmässa kvarstår, men den är inte genomförd ännu. 

Mannen ska stanna i häktet i väntan på domen på måndag, men restriktionerna är nu hävda.