VM-klassikern från 1974 återskapas

3:00 min

De gamla fotbollshjältarna Ralf Edström och Ronnie Hellström ska delta i ett konstprojekt i Halmstad. Målet på sikt? Att återskapa VM-mötet med Västtyskland från 1974.

Söndag 26 juli i en park i Halmstad ska fotbollen och kulturen mötas. Den tidigare landslagsanfallaren Ralf Edströms kanske mest omtalade mål står i centrum. Volleymålet från VM-mötet med Västtyskland i Düsseldorf 1974.

Initiativtagare är Johan Dahnberg, intendent och museipedagog.

– Vad händer när vi försöker återskapa just Ralfs volleymål. Det är det som vi kommer att få se där. Det är ett test och en diskussion. Hur stor chans är det att man faktiskt får en vänstervolley att på samma sätt studsa i ribban bakom Sepp Maier, säger Johan Dahnberg till Radiosporten.

Huvudpersonen själv, Ralf Edström, är säker. Volleyträffen går inte att upprepa. Åtminstone inte av honom själv, 41 år senare.

– Det ska bli kul att se. Jag vet inte om jag ska vara med och skjuta en sån där volley igen, det kan han ju glömma, säger Edström och skrattar.

– Det är en sån där engångsgrej, det sker en gång i livet.

Den stora förhoppningen och målsättningen för initiativtagaren Johan Dahnberg är att så småningom kunna återskapa VM-mötet från 1974 på plats i Düsseldorf.

– Ja, målet är det här. Och då är det Düsseldorf och den nyuppförda stadion på plats inför fulla läktare. För då har vi samma upplevelse som vi hade 1974, säger Dahnberg.