
När lammen saltas
Det är ingen skräckklassiker när vi har Alexandra Zazzi över för att prata om kryddor, men vi måste salta lite. Idag hör ni Alexandra Zazzi berätta om "den yttersta smaksättaren", lite kuriosa om salt, och varför det är nyttigt eller onyttigt. Hon delar också med sig av ett härligt recept här nere.
Saltbakad lammstek
- 6-8 personer 1 kg lammstek utan ben 500 g salt
- 1 äggvita
- 2-3 kvistar färsk rosmarin
Gör så här
Mixa salt och rosmarin och äggvita i matberedare.
Sätt ugnen på 150°. Lägg köttet i en trång ugnsfast form. Gör en skorpa/lock av saltet genom att klappa tjockt på ovansidan köttet och försluta ut mot kanterna. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen. Ställ i ugn till innertemperatur 60°. Låt svalna 10 minuter och lyft av saltskorpan. Skär i tunna skivor.
Kan användas till många andra råvaror.
Ändra på örter och innertemperatur som är anpassad till råvaran.
Fisk 50 grader
Nöt 55 grader
Fläsk/fågel 70 grader