Docka från 1800-talet talar igen

1:39 min

En av världens första ljudinspelningar för kommersiellt bruk har återskapats med modern digital teknik. Ljudet kommer från en talande docka som togs fram av Thomas Edison på 1890-talet.

"Twinkle twinkle little star"... En docka sjunger barnvisan Blinka lilla stjärna på engelska, läst som en ramsa. Ljudet har spelats in på ömtåliga vaxrullar som idag knappt kan spelas utan att de samtidigt förstörs, men med hjälp av optisk skanning kan vi nu höra det igen.

– Ljudkvaliteten på den där är särskilt bra, säger Jerry Fabris, ljudansvarig på Thomas Edison-museet i New Jersey i USA och syftar på en vacker liten docka med porslinshuvud.

Faktum är att alla talande dockor som tillverkades för försäljning här på den tidigare fabriken lät olika. I början av ljudinspelningens historia läste nämligen unga kvinnor in en egen röst till varje docka. Det fanns inget sätt att kopiera en inspelning. För att ljudet skulle bli tillräckligt starkt inspelat på vaxrullen där det lagrades fick de ta i ordentligt.

Thomas Edison var pionjär inom både elnät, glödlampor och filmkameror, men ljudinspelningar var hans eget favoritområde.

Hans första kommersiella produkt var de här dockorna, men de floppade ordentligt. De var dyra och dessutom svårt att höra vad de sa. Dockorna var också ömtåliga, särskilt när det gällde ljudtekniken, och inte minst om de skulle hanteras av barn.

Ännu ömtåligare har vaxrullarna och mekaniken blivit med tiden. Det är först nu som man med modern optisk skanning har vågat sig på att ta reda på hur flera av dockorna verkligen lät.

– Edison kallade faktiskt i efterhand dockorna "små monster", säger Jerry Fabris.

Men kanske handlade det mer om dockorna blev ett fiasko än om hur de lät.

Mer om de här och andra dockor kan ni höra på i programmet Kossornas planet i P4 lördag klockan 12.03.