BORÅS

Ulf Olsson (S): Vi kommer att agera

1:35 min

Delar av Forskningsinstitutet SP i Borås kan komma att flytta till Stockholm. Ulf Olsson (S) menar att detta är något politikerna i Borås vänder sig mot.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitutet (SP) i Borås kan komma att upphöra som eget bolag och ledningen kan komma att flyttas till Stockholm.

– Jag är mycket orolig eftersom det finns ett konkret förslag att SP upphör som egen juridisk enhet och att ledningen hamnar i Stockholm, säger kommunalrådet Ulf Olsson (S).

Han berättar att SP den senaste tiden har fått minskad självständighet eftersom det statliga ägarbolaget Rise (Research Institutes of Sweden AB) i våras sparkade den befintliga styrelsen i Borås. Dessutom finns ett förslag från ägarbolaget om att SP ska upphöra som egen juridisk enhet och gå in direkt under det statliga ägarbolaget.

Ulf Olsson (S) är orolig för att detta även kan innebära att forskningsinstitutets forskningsutveckling flyttas till Stockholm. Han menar att man från politikerna i Borås sida, kommer att agera för att motverka förslaget. Det genom ett möte med närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

– Vi kommer resonera med Mikael Damberg (S) om hur man fortsätter med den framgång som SP haft och hur man ska säkerhetsställa den lokala närvaron i Borås. Framförallt att SP kan vara kvar som ett eget självständigt bolag. Det är vårt sätt att försöka påverka i frågan, säger Ulf Olsson (S).