Greklandskrisen – detta händer nu

Grekland lämnade i går kväll in den utlovade reformplanen som är tänkt att bana väg för nytt nödlån på över 50 miljarder euro. Men vad händer sedan? Vår korrespondent Daniel Alling har svaren.

Planen som lämnades in omfattar besparingar som grekerna röstade ner i folkomröstningen och i många avseenden har man närmat sig långivarnas tidigare krav. I kväll (10/7) ska det grekiska parlamentet rösta om regeringen får förhandla med reformplanen som grund.

1. ESM, Räddningsfonden från vilken Grekland söker lån, ska avgöra bland annat följande:

A: Om Greklandsproblematiken är en fara för stabiliteten i hela Euroområdet. Men det blir inte helt lätt att driva hem eftersom så många tunga spelare redan sagt att Grekland inte utgör en fara för Euron.

B: Om Greklands skulder är hållbara. Blir också lite problematiskt att driva hem med tanke på att IMF och andra tunga spelare redan konstaterat att de inte är det. Men båda dessa går förstås att komma runt om man vill, men inte utan protester.

2. Greklands lista börjar gås igenom i morgon fredag av ESM och Eurogruppens tjänstemän.

3. Eurogruppen, Euroländernas finansministrar ger tummen upp eller tummen ner för Greklandsförslaget på lördag eftermiddag och ger i praktiken ja eller nej till att konkreta förhandlingar om ett låneavtal kan inledas. Väldigt viktigt besked, egentligen det avgörande.

4. EU:s stats och regeringschefer träffas på söndag eftermiddag och antingen bekräftas det Eurogruppens ja till Greklands reformlista och till förhandlingar, eller vid ett nej börjar de 28 diskutera hur ett uteblivet avtal ska hanteras i form av till exempel humanitär hjälp till Grekland och hur bankproblematiken där ska hanteras.

5. Om det blivit tummen upp till förhandlingar från helgen, så går bland annat Tysklands, Nederländernas och Finlands ledare till sina respektive parlament och begär ett mandat för att konkreta förhandlingar får inledas. Oklart hur lång tid den processen tar, att kalla in sommarlediga parlament till exempel, men borde gå på måndag eller tisdag. Stark debatt väntas dock om att ge förhandlingsmandat i vilket fall, i Tyskland inte minst.

6. Förhandlingar om ett lånepaket görs, som tar ett tag, hur länge vet man inte.

7. När ett eventuellt avtal finns går bland annat Tysklands, Nederländernas och Finlands representanter tillbaka till sina parlament för att be om ett godkännande av avtalet. Nya starka debatter väntas. Men Angela Merkel kommer till exempel inte gå till Förbundsdagen överhuvudtaget om hon inte är säker på att få igenom förhandlingsmandat och avtal.

8. Greklands regering och parlament måste också godkänna ett eventuellt avtal. En också osäker process. Det finns ju många politiska krafter som inte vill se ett avtal med nya besparingskrav.

9. Lånepengar från ESM kan skickas över till Grekland.

Denna process kan alltså ta sin tid och samtidigt närmar sig Grekland en jättebetalning till ECB den 20:e juli. Det har talats om en tillfällig finansiering via ECB för att klara den här mellanperioden. Det ryktas till och med om tillfällig finansiering fram till oktober. Men många är skeptiska till om ECB har det här mandat att genomföra en sådan tillfällig finansiering.