Sopstank i Västerås - men inte lika illa som förut

1:41 min

Länsstyrelsen i Västmanland har fått in cirka 20 anmälningar om avfallslukt i Västerås sedan maj månad. Men stanken ska ha varit kortvarig och mycket lokal.

Det krävs inga nya åtgärder i Mälarenergis avfallshantering, enligt länsstyrelsen.

CJ Carlbom på länsstyrelsens miljöenhet var senast i förrgår ute för att kontrollera en luktobservation från Mälarenergis sopförbränningsanläggning.

– Vi fick in en ett klagomål och då åkte jag ut till ett par platser i Västerås men kände ingenting. Jag var på Slakterigatan, vid Lillåudden och Öster Mälarstrand.

– Förmodligen hade de just lossat ett fartyg vid hamnen och då kan det under kort tid uppstå en lukt.

För ett år sedan låg sopstanken tung över delar av Västerås. Lukten kom från avfallet vid Mälarenergis nya förbränningsanläggning.

Mälarenergi tvingades då ta fram, på begäran av Länsstyrelsen, en åtgärdsplan för att få kontroll över situationen, vilket Mälarenergi gjorde.

Länsstyrelsen kräver också att om Mälarenergi får klagomål om avfallslukt eller själva lägger märke till det, ska det anmälas till Länsstyrelsen. Den rapporteringen har hittills fungerat bra.

Tillsammans med allmänhetens klagomål har Länsstyrelsen fått in cirka 20 anmälningar om dålig lukt i Västerås sedan början på maj.

– Det är inte ens säkert att alla dessa klagomål om dålig lukt kommer från avfallshanteringen och vid de flesta fallen har vi konstaterat att det inte varit så mycket lukt.

Men vad skulle hända om det börjar lukta lika illa som förra sommaren?

– I värsta fall kommer vi att förbjuda avfallshanteringen, men det är inte aktuellt nu, säger CJ Carlbom till P4 Västmanland.