Visfestivalen firar 50 år

2:02 min

För 50:e året i rad äger Visfestivalen i Västervik rum. Det som började som en lokal festival av några gymnasister har blivit en av Sveriges äldsta festivaler som är i högsta grad levande.

Bo Heimer och hans fru Gunilla från Norrköping har varit på festivalen i 20 respektive 28 år i rad.

Varje år sätter de sig tillsammans med ytterligare ett 20-tal fans längst fram i kön för att kunna få sina favoritplatser. De köper sina biljetter långt innan artisterna är klara, det är mer stämningen de vill åt.

– Det här blir lite intimt i och med att det är inne i slottsruinen så kommer man närmare artisterna/.../Här är det mera mysigt om man säger så, säger Bo Heimer.

Och det är det mysiga, ruinen i sig, Västervik, vattnet på båda sidor och entusiastiska artister och en publik som alltid är med på noterna som gör att alla verkar trivas.

Anna Hydbom Ulvaeus som driver Visfestivalen tillsammans med Calle Åstrand och Morgan Johansson, säger att det är svårt att sätta fingret på vad som gör Visfestivalen speciell, men att det är alla bitarna sammantaget.

På ruinens scen har vislegendarer som Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk har spelat många gånger. Numera blandas musikgenrer allt mer. Eller vad sägs om Petter, Jack Vreeswijk, Åsa Jinder, Meja, Lasse Berghagen och Weeping Willows?

Att det har blivit hela 50 år är nästan ofattbart säger Anna Ulvaeus som sitter i bolagsstyrelsen:

– Det är jättestort. Det går inte riktigt för mig att tänka mig att den har hållit på så länge. Jag har bara varit med sedan 40-årsjubiléet så att jag tycker det är ofattbart hur lång tid det är.

De två första åren arrangerades festivalen av Mageliso Club, en grupp gymnasister i Västervik. Då spelade mest lokala förmågor, men 1968 efterträddes de av Hansi Schwarz, då medlem i Hootenanny Singers, och Lars "Frosse" Frosterud.

Den sistnämnde kvarstod som arrangör fram till 1977, efter det var Hansi Schwarz ensam arrangör fram till sin död i januari 2013.

Många var då oroliga för vad som skulle hända med festivalen, men Hansis son Calle Åstrand tog över och driver i dag festivalen i ett bolag tillsammans med Anna Hydbom Ulvaeus, som sköter artistbokningarna, och Morgan Johansson som arbetat med festivalen i över 20 år.

För den här trion och alla andra som arbetar med Visfestivalen är målet nu att utmana gränserna lite mer artistiskt, men ändå behålla den speciella känslan för att festivalen ska leva vidare.

– Målet för oss är just att säkra framtiden för Visfestivalen så den kan bli 100 år gammal, säger Anna Ulvaeus med ett skratt.