Allsvensk guide: MFF jagar toppen

Allsvenskan inleder sin femtonde omgång under lördagen. Radiosporten ger er läget inför de tre matcherna.

16.00: Malmö FF (5) - Örebro (14)

Lagens form: MFF föll efter uppehållet i toppmötet med IFK Norrköping med 3-1. Erik Johansson, som lämnar klubben 23 juli, är skadad och avstängd. En seger är ett måste för att haka på toppen.

Örebro slog ut MFF ur svenska cupen tidigare i år (på Malmö IP), men kommer senast från en förlust mot Djurgården (2-0). Laget har sålt Ahmed Yasin som spelat sin sista match.

Martin Broberg har värvats från Djurgården men är spelklar först i hemmamatchen mot MFF den 18 juli. 

Inbördes möten: Malmö har ett bra hemmafacit i allsvenskan mot Örebro. 23-17-5 är raden till MFF:s favör från de tidigare 45 mötena lagen emellan. Mötet förra säsongen slutade 3-2 till MFF efter att man vänt ett 2-0-underläge i andra halvlek.

Het fakta: MFF har redan förlorat tre matcher i år. I fjol blev det totalt fyra förluster för mästarlaget, varav två kom efter att guldet säkrats i den 27:e omgången.

Inte så hett för Örebro är att man bara tagit två poäng de första sju bortamatcherna i årets allsvenska.Enda säsongen som klubben har inlett sämre på bortaplan var 1950/51 då man tog en poäng de första sju matcherna.

Senast Örebro vann borta mot Malmö i allsvenskan var 2001. Sedan dess är resultatraden 0-2-8. 


16.00: Halmstad (15) - Kalmar (10)

Lagens form: Halmstad knep en pinne i återstarten efter 0-0 borta mot Åtvidaberg i bottenmötet. Man har en poäng upp till Örebro på kvalplatsen. Kalmar kommer senast från ett 0-0-resultat de med (hemma mot AIK). 

Inbördes möten: Halmstad har raden 12-6-5 från sina 23 hemmamatcher man spelat mot Kalmar i allsvenskan. Mötet förra säsongen slutade 1-1 efter att KFF kvitterat på tilläggstid. 

Het fakta: Halmstad har bara gjort matchens första mål två gånger i år – det är minst av alla lag i allsvenskan. HBK har bara varit i ledning i totalt 71 ordinarie minuter i år, vilket också är klart minst av alla lag. 

Kalmar, som har målat 15 gånger denna säsong, gör målmässigt sin sämsta allsvenska sedan 2005 (då 13 gjorda mål efter 14 omgångar). KFF är segerlösa i sina åtta senaste allsvenska lördagsmatcher. Emin Nouri är avstängd i KFF i dag.


16.00: Åtvidaberg (16) - Gefle (9)

Lagens form: Åtvidaberg som är i desperat poängbehov lyckades inte krympa avståndet till Halmstad senast. 0-0 slutade matchen och man är fyra poäng bakom nästjumbon. Gefle fick med sig 1-1 hemma mot Hammarby trots en riktigt dålig första halvlek.

Inbördes möten: Det är femte gången som Åtvidaberg tar emot Gefle i allsvenskan. Lagen har en seger var och två oavgjorda på de fyra tidigare mötena. Mötet förra säsongen slutade 2-2, och lagen har aldrig spelat 0-0 mot varandra i en seriematch tidigare.

Het fakta: Åtvidaberg har tidigare firat en stor triumf mot Gefle. 2012 vann Åtvid hemmamatchen med 6-1 där Viktor Prodell och Magnus Eriksson blev tvåmålsskyttar. Men laget är segerlöst i sina tio senaste allsvenska matcher (0-3-7). 

I Gefle är Johan Oremo viktig för målproduktionen. Med sju av lagets 16 mål har han gjort störst andel av sitt lags mål i årets allsvenska (41 procent).

Närmast efter kommer Norrköpings Emir Kujovic och Kalmars Marcus Antonsson som gjort 40 procent av sina lags mål i år.

Källa: Infostrada