Få kvinnliga artister på Ljungarocken

2:29 min

Idag startar festivalen Ljungarocken med artister som Takida och Ulf Lundell. Men de kvinnliga artisterna lyser i stort sett med sin frånvaro.

Varför bokas så få kvinnliga artister till festivaler? Spelar det någon roll? Diskutera i kommenteringen!

Tolv artister/band är bokade till Ljungarocken i år, tio av dem består endast av män.

Det är alltså bara två av banden som har kvinnliga medlemmar, och det är bara i ett av banden där en majoritet av bandmedlemmarna är kvinnor.

– Det är först nu när du säger jag det som jag tänker på det. När vi har bokat artister så har inte vi tänkt på det. Vi bokar det som folket vill ha, säger Mattias Larsson, gitarrist i bandet Takida som arrangerar Ljungarocken tillsammans med bokningsbolaget Live Nation.

Så kvinnliga artister efterfrågas inte?

– Jo, det gör de, absolut. Men sen måste man titta på vad artisten kostar och hur mycket folk de drar. Oftast är det så att kvinnliga artister som drar publik kostar väldigt mycket. Skulle man boka artister efter vilket kön de har så skulle festivalen gå omkull, säger Mattias Larsson.

Ser du något problem med det här?

– Nej, det gör jag inte, säger han.

Du tycker inte att det här kan uppfattas som problematiskt?

– Nej. Om det uppfattas problematiskt av någon eller några så måste de kolla lite djupare i vad det här grundar sig i, annars väger det ganska lätt, säger Mattias Larsson.