Misstänkte pappan har anhållits

1:52 min

Pappan som misstänks för mord på sin nioåriga dotter i Bålsta har anhållits. Han vårdas nu på sjukhus på grund av sitt psykiska tillstånd, och sökte även vård kort innan mordet.

Vid halv fyratiden på torsdagen fick polisen larm om en kvinna och ett barn som blivit knivskurna i en bostad i Bålsta. Kvinnan och flickan fördes i ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– En polisman satte direkt igång med hjärt- och lungräddning, och han höll på i fem minuter i väntan på att ambulansen kom till platsen. Flickans liv gick tyvärr inte att rädda, säger Christer Nordström.

Medan polismannen försökte rädda flickan, grep en kollega flickans pappa. På platsen hittades även den kniv som misstänks ha använts vid attacken. 

Mamman ska inte ha livshotande skador och polisen har kunnat prata med henne. Ytterligare två personer, som polisen inte vill lämna några uppgifter om, befann sig i bostaden. Christer Nordström på Uppsalapolisen säger att motivet oklart.

Mannen nekar till brott. Det kom fram vid det förhör som polisen höll med mannen på fredageftermiddagen. Han anhölls under eftermiddagen misstänkt för mord samt mordförsök, misshandel och försök till misshandel. Mannen är anhållen på den högre misstankegraden och mordet och mordförsöket rör hans nioåriga dotter, respektive mamman. De övriga brotten rör två personer som befann sig i bostaden i samband med mordet.

Han sökte hjälp för psykiska besvär samma dag som mordet.

– Man gör ju en bedömning om någon ska läggas in eller kan fortsätta vårdas i öppenvård. Här gör man en bedömning om planerad uppföljning i öppenvård sen får vi göra en händelseanalys av vad som hänt i det här fallet, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare psykiatri, Akademiska sjukhuset.

Men ni gör en bedömning att han inte behövde hållas kvar?

- Ja. Den bedömningen är gjord när någon får gå hem.

Med tanke på vad som hände igår, hur ser ni på bedömningen av hans tillstånd?

– Det här är en tragedi, en svårgripbar tragedi. Vi måste titta på hur bedömningen gjordes i sjukvården.

Akademiska sjukhuset kommer nu att tillsätta en intern utredning för att bedöma handläggningen av mannen.

Från Håbo kommun säger de att de inte hade fått några indikationer på problem i familjen eller några risker för flickan och ingen i familjen ska enligt kommunen ha varit i kontakt med socialtjänsten. Från kommunens sida har de i dag, via socialtjänsten, erbjudit stöd till anhöriga och familj, men även till alla andra som känner att de behöver prata med någon. Det berättar Socialchefen i Håbo, Thomas Brandell.