Sydstatsflaggan tas ner i South Carolina

1:46 min

Efter en 13 timmar lång debatt har delstaten South Carolina i USA beslutat att sydstatsflaggan ska tas ner för gott. Den här frågan har diskuterats dagligen i amerikanska medier sedan massakern i en kyrka i Charleston den 17 juni, då nio människor dödades. Dylann Roof, som erkänt morden, poserar nämligen på en rad fotografier med just sydstatsflaggan.

Många ser flaggan som en symbol för slaveri och rasism. Det var under den här flaggan som Sydstaterna en gång stred för att bevara slaveriet. Men samtidigt har många försvarat flaggan och menar att den är en historisk symbol som hedrar alla människor som dödades i kriget.

När mördaren i Charlestonmassakern själv poserade med flaggan som en rasistisk symbol, skulle man ändå kunnat tro att frågan var avgjord, men debatten har alltså fortsatt fram till nu.

Ett inlägg som många här i USA pratar om idag gjordes av republikanen Jenny Horne. I sitt känslomässiga tal i maratondebatten sa hon bland annat att flaggan är en symbol för hat som använts för att döda oskyldiga människor.

Men att inlägget har gjort intryck beror nog inte så mycket på vad hon som, som hur hon sade det.

Jenny Horne riktade sin ilska mot sina republikanska partikamrater som ville göra ändringar i förslaget. The Washington Post skriver idag att debatten innehöll skrik, tårar, förelämpningar och anklagelser. Och att det ett tag såg ut som att flaggan skulle fortsätta att vaja utanför delstatskongressen, trots allt.

Enligt tidningen var det Jenny Hornes inlägg som avgjorde frågan till sist.