Vårdförbundet: Kan vara värsta sommaren hittills

2:24 min

I våras kom varningssignaler om att årets sommar kunde bli den värsta hittills när det gäller sjuksköterskebristen på landets sjukhus. Och situationen på många av landets sjukhus är nu svår.

Ett exempel är hälsocentralen i Arjeplog där Margareta Lestander har varit enhetschef sedan 2003.

– Det här är den sommaren, så länge som jag jobbat, som det har varit svårast att få ihop våra sommarscheman, säger hon.

Sjuksköterskebristen är ett återkommande problem på många sjukhus under sommaren. Ett exempel i år är Blekingesjukhuset i Karlshamn där bemanningsbristen har lett till att man har tvingats stänga en hel vårdavdelning från mitten av juli enda fram till november. Fredrik Wallin på Vårdförbundet i Blekinge anser att det handlar om en nödlösning.

– På något sätt frångår vi den organisation som vi har byggt för att möta medborgarnas behov och i sig är det ju ingenting som är bra. Då någonstans brister det i det vi har åtagit oss.

Även på Visby lasarett är sommaren svår att få ihop. I Visby har akuten fått utökad bemanning på grund av att patienttrycket ökar under sommaren, men trots det hinner personalen ändå inte med.

– Det blir väldigt långa väntetider, det blir trögt att hinna få alla till röntgen och det blir trögt att hinna bli färdig, säger sjuksköterskan Marie Hoas om situationen.

I våras larmade också Vårdförbundet för att det aldrig tidigare sett så illa ut som inför årets sommar när det gäller sjuksjuksköterskebristen. Ann Johansson, vice ordförande på Vårdförbundet, säger att det är för tidigt att säga om sommaren har varit den värsta sommaren hittills, men att det finns mycket som tyder på det.

– Vi gick in i sommaren med en brist och det har vi inte gjort tidigare, inte på det här sättet. Vi får även signaler om att det i framförallt akutvården i storstäderna och på vissa mindre orter så är det mycket ansträngt.

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser man att det finns en brist på sjuksköterskor. Men på SKL menar man att det inte påverkar patientsäkerheten.

– Varje sommar har vi en situation där vi egentligen skulle vilja ha fler personal på plats än vi har. Sen vet jag inte om den här sommaren skiljer sig från tidigare somrar, men det är en ansträngd situation. Man fokuserar på det som är patientvårdande uppgifter. Men vi vet att patientkvalitén är lika god under sommaren som andra delar av året, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.