Giron / Kiruna

54 renar dödade av tåg

Igår dödade ett tåg 54 renar vid Kalixfors, i Kiruna kommun. Representanter för Leavas sameby var under eftermiddagen på platsen och räknade antalet kroppar.
- Det är en katastrof för samebyn, säger Tor Erik Huuva från samebyn.

Igår på eftermiddagen kom beskedet till Niila Inga som är ordförande för Leavas sameby.

- Det är minst 50 dödade renar som har blivit tåg dödade idag av troligen ett snabbtåg som smällt in i dem. Vi har räknat till minst 50 bekräftade döda renar, säger Niila Inga.

Representanter från samebyn som tillsammans med banentreprenören VR track har gjort eftersök, där man letat efter levande renar som kan ha tagit sig till skogen. Det är mest vajor och renkalvar som dödats.

- Vi har krävt en ekodukt för länge sedan, men trafikverket har inte gjort något åt det, säger Niila Inga. 

Tor Erik Huuva som är vice ordförande för samebyn och är på platsen när Sameradion & SVT Sápmi kommer dit. Han, en annan medlem i byn och VR track har försökt att räkna renkropparna och tvingats avliva renar som var levande men svårt skadade. Det är svårt att räkna renkropparna eftersom det mesta blir mos.

- Det känns tungt, det känns i hjärtat och i psyket. Det tar nog ett tag innan man kan sova, man kommer nog inte kunna sova nu under flera dygn, säger Tor Erik Huuva. 

Det är sällan renpåkörningar sker på sommaren. Den sena våren har gjort att renarna inte vandrat västerut mot vår och sommarlandet när de brukar. Allting är förskjutet och normalt brukar samebyn vid det här laget redan vara i full gång med kalvmärkningar uppe på högfjället. Nu kommer strörenar varje dag efter huvudflyttleden som leder västerut.

- Det har varit mycket snö under vintern, en katastrof vinter. Renarna har känt sig på de svåra förhållandena västerut, säger Tor Erik Huuva.

Under kvällen tvingades samebyn att ta in helikopter för att driva en ny hjord som under eftermiddagen samlats på myrarna kring järnvägen. För att undvika att fler ska bli tågdödade valde man att driva renarna över järnvägen, en extra kostnad som faller på Leavas sameby. Det är andra gången på en vecka samebyn tar in helikopter. 

I inslaget förekommer bilder som kan upplevas som starka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio