Myggbekämpningen kritiserad

Myggbekämpningsmetoden med biologiskt medel som sprids över vattendrag för att ta död på mygglarver ifrågasätts av Havs- och vattenmyndigheten.

Nyligen sköt regeringen till extra pengar för sådan här myggbekämpning i Nedre Dalälvsområdet och i Norrbotten vill Övertorneå göra samma sak. Men det är ingen långsiktigt hållbar lösning enligt Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

– Det är ju trots allt så att det är svårt att förutse de långsiktiga ekologiska effekterna. Den besprutningen kan faktiskt riskera att påverka ekosystemen och få dem i obalans. Vår ståndpunkt är att man bör succesivt fasa ut besprutningen till förmån för alternativa bekämpningsmetoder, säger Niklas Egriell, utredare på HaV.

Havs- och vattenmyndigheten förnekar inte att myggen på vissa håll är ett stort problem, men ifrågasätter användandet av det medel med bakterier som dödar mygglarverna.

Men i Övertorneå har befolkningen tröttnat på de rikliga mängderna mygg så här års.

Kommunen vill nu därför börja bekämpa myggen på samma sätt som kring nedre Dalälven och hoppas på att Naturvårdsverket ger tillstånd nästa sommar. Bra, tycker Johanna Lövbrand vid Övertorneå camping.

– Det har ju varit många år nu med myggen. Det blir färre gäster, de blir här kortare tid. Ett dygn och så åker de vidare. De hittar ju alla små hål att komma in i husvagnar och husbilar och kan man inte ha fönsterna öppna så blir det ju inte så trevligt, vittnar Johanna Lövbrand vid campingen inte långt från gränsälven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio