Skrynklig grönsakskorv gästspelande snabbmat

6:07 min

Alla vill inte ha kött på grillen i sommar. Vi testade "gorv", en vegansk vurre. 

Den ser inte särskilt vacker ut, gorven, där den ligger i brödet  i sitt lite skrynkliga, alltför stora skinn. Skinnet är förstås inte naturskinn - tarm, alltså - utan helt igenom veganskt. 

Konsistensen är grynigare än vanlig korv, mer som pölsa, tycker Morgon i P4 Västmanlands programledare Jenny Berggren när hon smakar sitt livs första "gorv". 

– Det är ganska kryddigt, jag vet inte om det är korven eller dressingen, funderar hon medan hon tuggar på sin gorv, som är gjord på en bas av svarta bönor kryddad med spiskummin och jalapeños. 

En riktig varmkorv ska knäppa när man biter i den. Det gör inte gorven. Tänderna sjunker ner i kikärts- och bönmassan utan ett ljud. Det finns också de som hävdar att en kokt korv ska stänka lite spad också när man sätter tänderna i den. Något spadsprut blir det inte heller från gorven.

– Det är inte riktigt som man har förväntat sig, det är lite kompakt. Och nåt knäpp blir det inte, utan skinnet får man liksom bita av, säger Jenny.

Västerås har blivit bättre för veganer och vegetarianer, tycker gorvkockarna Karin Selåker-Hangasmaa och Malin Wahlberg, nyblivna göteborgare som båda har bott i stan tidigare.

Affärerna tar in fler alternativ och även restaurangerna har skärpt sig, tycker tjejerna.