Otillåten skrotförsäljning har bekostat personalfester i Säter

3:39 min

I minst 20 år har anställda i Säters kommun sålt kommunalt metallskrot utan att redovisa intäkterna. Pengarna har istället använts till fika, personalfester - och till och med alkohol. Men när skrotkassan avslöjades, valde kommunen att inte polisanmäla. 

Det handlar alltså om en otillåten kontantkassa, som ska ha existerat sedan början av 90-talet. 

Genom att sälja metallskrot från kommunens verksamhet, som gamla skyltar och avloppsrör, har anställda på en avdelning inom samhällsbyggnadsförvaltningen fått in upp till 3 000 kronor per år.
Pengar som inte redovisats utan lagts i ett skåp - och som personalen använt till fika, tårtor och alltså även fester med mat och alkohol.

-- Självklart är det ju helt oacceptabelt. De pengarna borde ju ha gått in i verksamheten, säger Andreas Mossberg, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Men kommunen saknade rutiner för hur skrotet skulle hanteras och ingen slog larm förrän i slutet av 2013. Då gjorde kommunen en internutredning om skrotkassan men lät däremot bli att göra en polisanmälan. 

-- Bedömningen var att det var svårt att veta vad som kunde ha varit historiskt sanktionerat eller inte från arbetsledare eller högre chefer och därför var det jättesvårt att veta vem man skulle peka ut, säger Abbe Ronsten (S), kommunalråd i Säter.

Skrotkassan ska vara borta i dag.