20-åring fälls för sprängning

1:25 min

Den 20-årige man som varit huvudåtalad i målet om sprängningarna mot bostadsbolaget Victoria Park i Malmö i vintras fälls och döms till två och ett halvt års fängelse av Malmö tingsrätt.

Det var den 20, 21 och 24 december som Victoria Parks kontor, som ligger i bottenvåningen på ett nio våningar högt hyreshus i området Herrgården på Rosengård, sprängdes med dynamit. Kontoret förstördes, men ingen människa skadades. Ren tur, anser åklagaren som åtalade för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Den 20-årige mannen som varit huvudåtalad i målet erkände när rättegången inleddes att det var han som låg bakom en av de tre sprängningar som han åtalats för, den på julafton. Han har också berättat att det handlade om hämnd mot bostadsbolaget för att hans familj skulle vräkas.

Det är också den sprängningen som han nu döms för, liksom en brand i ett sophus i bostadsområdet. Han fälls för allmänfarlig ödeläggelse och skadegörelse, inte för grov som åkagaren yrkat, och straffet blir två och ett halvt års fängelse.

Två pojkar, 16 och 17 år gamla, som också var åtalade i målet, fälls för medhjälp till sprängningen. 17-åringen hålls även ansvarig för sophusbranden. Enligt tingsrätten har de hjälpt till genom att hålla vakt på den gård där kontoret ligger. De hindrade folk från att gå in på gården och bli skadade. 16-åringen döms till ungdomsvård enligt en vårdplan och 17-åringen döms till skyddstillsyn.

Ytterligare tre personer, två unga män och en 39-årig man var också åtalade för sprängningen på julafton, men de frikänns helt av tingsrätten.