Ammarnäs

Afrikanska filmskapare gästar Ammarnäs

1:23 min

Långväga besökare medverkar på den pågående filmfestivalen i Ammarnäs. Zippy Kamunda från Kenya träffade dokumentärfestivalens grundare Johan Palmgren på en filmfestival i Ryssland.

Det var på en filmfestival i Sankt Petersburg som Zippi Kemundu berättade för Johan Palmgren vad hon höll på med och han ville då att hon skulle komma till Ammarnäs. Och här är vi nu säger Zippi.

I Ammarnäs visas hennes film "A fork, a spoon and a knight". Den handlar om en okänd pojke från slummen som växer upp och förändrar ett av Ugandas största slumområden till en internationellt känd mötesplats för schackspelare.

Afrikansk dokumentärfilm växer långsamt och många unga afrikanska filmare söker sig ut i värden för att få utbildning.Tyvärr finns ingen stark biokultur och i Nairobi stänger biografer ner så förutom att som nu få visa filmer på festivaler så ordnar vi filmvisningar på små ställen, byar där vi når ut till folket, berättar Zippy Kamunda. Distubitionen och finansieringen är ett stort problem och filmarna önskar också att det kunde få statligt stöd som i Sverige.