Striden om Utsiktsberget delar Skaftö

2:50 min

Byggplanerna för Utsiktsberget på Skaftö i Lysekils kommun väcker starka känslor. Snart kommer ett nedbantat planförslag, men kritikerna tycker ändå att det handlar om alldeles för många nya hus.

En av kritikerna är Simon Romanus som har sommarstuga på Kristinebergsvägen vid Utsiktsberget.

– Hela det här området som är vacker natur med både små dammar och annat, det ska sprängas bort. Och så ska det upp 145 hus, säger han.

Han pekar ut över berget där de nya husen är tänkta att ligga.

– När du står här och tittar så ser du nästan hur orimligt det är.

Byggjätten PEAB har bjudit Lysekils kommun 47 miljoner för det 25 hektar stora området.

1989 tvångsinlöstes marken av kommunen för en spottstyver som rekreationsområde för Skaftöborna.

Förslaget för Utsiktsberget handlade först om 175 bostäder nu har det bantats till 145. Men det är ändå många fler än i översiktsplanen från 2006 där det var frågan om 30-50 hus.

Kommunen hoppas att fler bostäder ska ge fler jobb och locka barnfamiljer att bli bofasta för att vända det krympande invånarantalet. Den synen delas av Skaftö öråd där Sune Andreasson är ordförande.

– Vi är fullt medvetna om att det inte räcker att bara bygga för att vända den trenden. Därför jobbar vi brett med en rad olika åtgärder som har att göra med arbetstillfällen och att öka öns attraktionskraft, både för boende och för besökande.

Annika Bengtsson Asker som bor på gränsen mot Utsiktsberget tror inte att nya hus är rätt väg att gå.

– Jag tror inte att konsekvensen kommer att bli fler barnfamiljer. Jag tror att det blir 60-plusare som kommer att bo här. Jag tror att man måste börja i andra änden. Börja med jobben och se vilka företag som kan lockas hit, säger hon.