"Mannerheim är Finlands Muhammed"

2:52 min

Under våren har den svenska kulturdebatten präglats av stök på bibliotek och den minst sagt spretiga "kulturmannen"-debatten som berört allt från litterär pedofili och homosociala kulturmän till skillnaden mellan verk och person. Men vad kännetecknar kulturdebatten i våra grannländer? I en serie om tre delar har Kulturnytt ringt runt till kulturredaktörer i Norge, Danmark och Finland. Hur uppfattar de debattklimatet på hemmaplan? 

Fredrik Sonck som är kulturrredaktör på finslandssvenska Huvudstadsbladet tycker att den finska kulturdebatten är en aning tam.

- Finland har en väldigt stark konsensuskultur vilket ur debattsynpunkt är ganska tråkigt. En anledning till att debatten är lite försiktigare i Finland kan ha att göra med Finlands historia och krigen som på sin tid krävde någon slags nationell och kulturell enighet mot en gemensam fiende.

Men även om krigen till viss del enat Finland, är det också här det finns smärtpunkter och saker som skaver.

- Mycket har handlat om Finlands relation till Ryssland. Där har författare som Sofi Oksanen tagit stor plats med en ganska putinkritisk linje.

Det finlandssvenska och det finska kulturdebattklimatet kan ibland skilja sig åt, debatten om poesins roll i det offentliga rummet var stor i finlnadssvensk media, men inte i övriga landet. Men att konstinstitutioner borde vara modigare och inte bara satsa på säkra, kommersiella kort, och möjligheten för författare som varken skriver på finska eller svenska att ta plats inom den finländska litteraturen, det är två ämnen som debatterats i hela landet under våren. Och trots att Fredrik Sonck upplever finsk kulturdebatt som mindre polariserad så finns det heliga kor även här.

- Mannerheim är Finlands Muhammed. Han är en sorts helgon.

Marskalk Gustaf Mannerheim hade en betydande roll under finska vinterkriget och då Finland blev självständigt, och är den störste bland finska krigshjältar.

- Det har halvt på allvar, halvt på lek föreslagits att Mannerheim var homosexuell. Och i ett filmprojekt för något år sedan gestaltades Mannerheim av en mörkhyad afrikan. Sådana saker verkar oerhört provocerande på konservativt håll.

Att det retar så många beror enligt Fredrik Sonck på att det är frågor som inte diskuteras särskilt mycket i Finland.

- Feminism, hbtq-frågor, antirasism. Den finländska debatten ligger nog tyvärr en tio, femton år efter Sverige. Betraktat med svenska ögon skulle den säkert kunna ses som ganska unken ibland.