"Amy" sommarens bästa film

2:02 min

Dokumentären Amy och Amy Winehouse är sommarens bästa och starkaste film, enligt vår recensent Björn Jansson. Dessutom har en av årets vackraste filmer premiär denna vecka.

Amy, filmen om den brittiska sångaren Amy Winehouse tar ett starkt grepp om mig som biopublik på en gång. vi vet hur det kommer att sluta, och vägen dit gör ont att se...

Amy börjar i hennes tonår, en tjej som är en i gänget, lite spralligare och roligare kanske, och med en vilja att göra musik. När sen framgångarna kommer och fel personer dyker upp, då vill man bara kliva rakt in i filmduken och säga stopp. Jag ger Amy en femma i betyg, den är rakt berättad, och det känns överflödigt att säga så mycket mer än - se den!

The Duke of Burgundy är en historia om en relation, en relation som byggs upp med lekar, sexlekar, där den ene ska dominera och den andre lyda. Här i The Duke of Burgundy är det insvept i brittisk lantgodsdimma och bakom tjocka sammetsdraperier i vinrött, i färgen burgundy. Och berättas med mystik och återhållen, vibrerande åtrå. Ibland nästan sömnigt. Jag ger The Duke of Burgundy en stark trea i betyg. Det är både spännande att se, och lite segt.