Ungdomsmottagningar stänger när de behövs som mest

1:32 min

Många ungdomsmottagningar har halverade öpettider under sommaren. Enligt en rundringning som P4 Gävleborg har gjort har två mottagningar i länet stängt.

I Gävleborgs län är det Hofors och Edsbyns ungdomsmottagning som håller stängt i sommar. De hänvisar till Sandviken respektive Bollnäs. Det rör sig om 30 minuter långa sträckor och färre ungdomar söker hjälp. För 17-åriga Moa Öberg tar det cirka 50 minuter med bussen till Hofors.

– Det är inte direkt så att man bara kan svänga in och ställa några frågor, det blir mer att man måste planera. Man får hoppas att man inte behöver besöka ungdomsmottagningen just nu under sommaren helt enkelt, säger hon.

Moa Öberg tycker att behovet av att gå till ungdomsmottagningen ökar på sommaren. Hon säger också att anledningen till att göra ett besök inte alltid behöver vara för att kolla sig, utan också för att prata med någon om man har det jobbigt hemma.

Ingrid Frisk, sakkunnig på Riksförbundet för sexuell upplysning tror också att besöken på somrarna många gånger uteblir på grund av detta.

– På sommaren är det ju många som till exempel inte har kort i länstrafiken. Då måste man fråga en vuxen om pengar och det kanske man inte vill göra, utan man kanske vill söka det anonymt, säger hon.

Enligt Ingrid Frisk är det här en prioriterings- och resursfråga. Och efterfrågan är svår att mäta då besöken ofta uteblir när mottagningarna inte är tillgängliga.

– Jag tror inte många killar som kanske har en prick på ollonet går till en barnmorskemottagning med en sådan fråga, utan då uteblir det besöket. Och då kan det vara två månader av onödig oro, säger hon.