Norrköping

Myggorna ödelägger Kättinge

1:41 min

Boende i Kättinge har flera år kämpat för att kommunen ska ta tag i problemen, utan resultat. De aggressiva myggorna växer till på tidigare åkermark som regelbundet översvämmas. 

 På förskolan i Kättinge spenderar man sommaren inomhus, en av de är Tristan Lindholm.

– Myggorna biter mig så jag får myggbett, säger Tristan Lindholm, 5 år.

Även om högsäsongen för myggen inte har börjat än, så får barn och personal på förskolan sitta inne. Att vara ute går inte, berättar pedagogen Lisbeth Karlsson.

– Det kan bli upp till hundra myggbett på en timme på ett barn. En del av barnen kan bli jättesvullna. Det går inte att vara ute, vi kan inte det, säger Lisbeth Karlsson.

Myggplågan har varit svår i många år, och de riktigt svåra perioderna kommer med något års mellanrum. Ändå konstaterade Byggnads- och miljöskyddsnämnden för ett och ett halvt år sedan att situationen inte var så svår att man behövde sätta in bekämpning. Men på det har nämnden fått bakläxa från Länsstyrelsen, och ärendet ligger återigen på kommunens bord.

Men inte enbart människorna i östra Vikbolandet som lider av myggen. Sandra Eriksson som har lantbruk i området berättar att korna inte mår bra.
– Korna blir märkbart stressade och irriterade. De kommer inte i ro och går runt mycket, säger Sandra Eriksson.

Klas Eahrlingh är ordförande i skolrådet i Kättinge och han har länge kämpat för att kommunen ska ta tag i frågan.

– Man kan åtminstone börja mäta och komma hit och kolla. Jag tror inte någon utifrån kan föreställa sig hur pass aggressiva och många myggen är, säger Klas Eahrlingh.