Apotek och läkare blir sambo i Ronneby

1:37 min

I sommar öppnar Blekinges första kombinerade läkarmottagning och apotek. Det är läkaren Ann-Marie Karlsson som har sin mottagning på Almö som flyttar in på apoteket.

Apoteket Gripen i Ronneby upplåter en del av lokalerna för till exempel vaccinationer och enklare åkommor.

– En fördel är att kunna snabba på servicen till kunderna, säger Ola Malmqvist.

Avreglering
Sedan avregleringen 2009 har det blivit en strid på kniven om kunderna och Ronneby har gått från två apotek till fyra. Ett av dem upplåter i slutet av sommaren en del av sina lokaler för en privat läkarmottagning och apotekschefen Ola Malmqvist sticker inte under stol med att man kommer att tjäna på det här. Men han understryker att man inte gör det för att få kunderna att köpa mer medicin än de behöver.

Akut hjälp
Till en början kommer mottagningen att hålla öppet en dag i veckan för till exempel vaccinationer, receptförnyelse och körkortsintyg. Läkaren ska också kunna rycka in med akut hjälp om det till exempel kommer in en kund med allergiska besvär och det ska också gå att beställa tid för vanliga behandlingar.

Samboskap
Läkarmottagningar på apotek finns mest i storstäderna. De lyder under samma lagar och regler som annan sjukvård. Tillsynen utförs av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som inte har gjort någon granskning av just det här samboskapet.

Och det blir läkaren Ann-Marie Karlsson som nu har sin mottagning på Almö, 1,5 mil från Ronneby, som flyttar in på apoteket.