Samarbete nyckeln till attraktiva turistmål

2:03 min

För att locka ännu fler utländska turister till Sverige valdes fem svenska turistdestinationer ut och gavs extra pengar för att utveckla sitt sätt att jobba. Slutsatsen är att nyckeln till framgång är samarbete.

När projekten nu är på väg att avslutas är en av slutsatserna som dras att man måste samarbeta för att lyckas. Det menar bland annat Patric Engqvist som är projektledare för satsningen i Vimmerby.

– Att träffas under olika former, det kan vara att man gör en destionationsdag, har föreläsare, just att man träffas och tar sig tid.

Vimmerby, Bohuslän, Stockholms skärgård, Åre och Kiruna fick för tre år sen 10 miljoner kronor vardera av Tillväxtverket och satsade lika mycket själva för att bli hållbara turistdestinationer som lockar internationella gäster året runt.

Danska Marlene Svaerke som Ekot träffar i Vimmerby är övertygad om att Sverige kan locka fler utländska turister tack vare sin speciella natur som gör Sverige härligt att besöka.

– Sverige är härligt att besöka, naturen är helt annorlunda än i Danmark.

En slutsats som redan dras är att man måste samla flera olika aktörer för att lyckas.

I Stockholms skärgård ledde projektet fram till att Stockholm Archipelago bildades - där skärgårdskommunerna från i år arbetar tillsammans för att göra skärgården mer tillgängligt.

I Åre har Therese Sjölundh kunnat samla inte bara företag utan också markägare, vilket krävts för att till exempel utveckla nya vandrings- och cykelleder.

– Vi får en långsiktig lösning på hur vi hanterar respekten mellan oss parter, gästen som kommer hit, markägarens behov och vi som turistort som vill få människor att röra sig på fjället.

Många av satsningarna är långsiktiga. Men det finns också exempel som gett effekt direkt. Ett exemepel är i Vimmerby där trädgårdsmästaren Karin Eliasson fått möjlighet att anlägga trädgårdar som knyter ihop byggnaderna i Astrid Lindgrens hemmiljö.

– Vi kan ju se resultat redan nu, vi öppnade första delen av trädgårdarna för ett år sen och vi har ju haft ökande besöksstatistik hela tiden sen dess, det är väldigt roligt.